Impact van WeWork op de vastgoedmarkt
Onze collega WeWork gaat het naar verwachting niet redden. Een faillissement is nauwelijks uit te sluiten. Jammer, want het is in een periode van 13 jaar een heel mooi bedrijf geworden met enorme ambities. In deze blog belicht ik de Impact van WeWork op de vastgoedmarkt
De impact van WeWork op de commerciële vastgoedmarkt, met name in stedelijke centra waar het bedrijf sterk aanwezig is, is aanzienlijk geweest. Vóór de chapter 11 werd WeWork gezien als een pionier in de sector van gedeelde kantoorruimte, met een indrukwekkende waarde van 47,3 miljard dollar in 2019. Een agressieve expansiestrategie, in combinatie met de verschuiving naar werken op afstand als gevolg van de COVID-19 pandemie, leidde echter tot de ondergang, waardoor het bedrijf achterbleef met onhoudbare en niet-operationele gehuurde ruimtes.
Impact op verhuurders
De gevolgen voor WeWork zijn ingrijpend, vooral voor verhuurders die gereduceerde huurprijzen ontvingen van het bedrijf. Met de beëindiging van bijna 70 huurcontracten, waaronder 35 in New York City, wordt de commerciële vastgoedmarkt geconfronteerd met verdere opschudding, waarbij een toename van de leegstand en mogelijk lagere huren worden verwacht in belangrijke steden als New York, San Francisco en Boston. Dit zou de kasstromen van verhuurders aanzienlijk kunnen beïnvloeden en de uitdagingen voor de sector nog groter kunnen maken.
Daarom hebben ze in Amerika ook een chapter 11 procedure aangevraagd. Zo krijgen ze 45 dagen de tijd om te onderhandelden met de verhuurders van kantoorgebouwen voor een lagere huur. Ruim 70% van de kosten bestaand uit huur van de gebouwen. Dat is echt enorm. Bij mijn business ligt dat % aanzienlijk lager.
De gevolgen van de financiële problemen van WeWork zijn al duidelijk. Columbia Property Trust, bijvoorbeeld, leed een aanzienlijk verlies na de verkoop van een pand dat WeWork had verlaten, wat de tastbare impact van WeWorks vertrek op de vastgoedwaarden aantoont.
Vraag naar co-working spaces
Ondanks deze uitdagingen blijft WeWork optimistisch over de toekomst, met als doel de half miljoen leden wereldwijd te blijven bedienen. Deze vastberadenheid weerspiegelt de bredere veerkracht en voortdurende vraag naar co-working spaces. Het concurrentielandschap verandert echter, met traditionele kantoorverhuurders die de co-working markt betreden, wat wijst op een behoefte aan een meer genuanceerde benadering van flexibele kantooroplossingen en leasepraktijken in het licht van de veranderende werkdynamiek. Het is natuurlijk ook niet meer van deze tijd om een huurcontract aan te gaan voor 5 of 10 jaar. Maar de vastgoedbaronnen blijven vasthouden aan dit aloude concept. Liever leegstand dan korting of een kortere huurperiode. Er komen echt wel andere tijden aan.
Samengevat gaat het faillissement van WeWork de commerciële vastgoedmarkt in beroering brengen, e doet dit nu al. Vooral in grote steden waar WeWork een aanzienlijk aantal huurcontracten had. De strijd van WeWork benadrukt het belang van flexibiliteit en aanpassing in een markt die steeds meer wordt beïnvloed door veranderingen in de werkcultuur en economische druk. De reactie van de vastgoedmarkt op de herstructureringsinspanningen van WeWork en de toekomst van co-working modellen blijven kritieke gebieden voor observatie door industrie-experts en belanghebbenden.
Chapter 11 procedure
WeWork is overigens niet de eerste collega die gebruikmaakt van een chapter 11 procedure. Regus deed dit al 2 x eerder. In 2002, ook voor de Amerikaanse mark vlak na het klappen van de internetbubbel. Met succes. Kort daarna nam Regus een grote concurrent over. Maar ook na Corona heeft Regus ditzelfde trucje toegepast voor een groot aantal vestigingen in Amerika. Regus was hiermee de eerste buitenlandse onderneming die een chapter 11 procdure heeft aangevraagd.
In Nederland kennen we deze regel niet. Het komt een beetje in de buurt van een surseance, maar die lopen eigenlijk nooit goed af. Een WHOA-regeling komt beter in de buurt misschien.
Mijn business kent geen verhuur voor lange termijn. Alles gaat flexibel en tot 24 uur vooraf kunt je je gereserveerde ruimtes nog annuleren. Dit is echt het toppunt van flexibiliteit. Aan bezetting geen gebrek. We openen het komende jaar de ene naar de andere vestiging. Kijk op www.flex4coaching.nl hoe je als coach voor een uurtje een fantastische mooie kamer kan huren. Als je mij een mail stuurt mag je nog een keertje gratis komen proberen ook. Tot snel!
Florentijn
Mr. Outsourcing
Geplaatst op: 20 november 2023