Russische roulette met Airbnb
Dit voorjaar brengt mijn naar Albanië. Niet op vakantie, maar ik maak een reis met de camper (we noemen hem HQ) door Albanië en ik stop onderweg in Venetië, Kroatië, Montenegro en uiteindelijk een ambitieuze rondreis door Albanië.
Het voornaamste doel is om te kijken hoe ze daar nu werken, en dan natuurlijk voornamelijk flexibel werken. Wat kan ik van soortelijke bedrijven leren of wat kan ik ze leren en kan hieruit een samenwerking ontstaan. Ik ben erg geïnteresseerd in de mensen omdat mij alle kunnen vertellen over hun gewoontes en gebruiken zodat ik tijdens mijn bezoek aan co-working locaties, maar ook co-living locaties de juiste vragen kan stellen.
Airbnb voor onderweg
Op de terugweg vanuit Albanië moet ik nog even in Montenegro blijven voor wat projecten en een zakelijk contact dat ik eerder opdeed. Focussen is key, dus ik boek snel een Airbnb met airco, want die Balkan-temperaturen lopen nu echt op. Airbnb is ideaal hiervoor – snel en goed geregeld. Dacht ik.
Ik shortlist 2 appartementen, stel wat vragen via de app en boek er een. Morgen kan ik er in vanaf 14u. Tot die tijd werk ik in een coworking space in Budva, een uit de kluiten gewassen toeristendorp waar de rijken der aarde in de winter een heel strand of eiland kunnen afhuren.
Een halfuurtje later dan gepland kom ik aan bij mijn appartement. De sleutel ligt in de brievenbus…jawel. De eigenaar komt nog even langs omdat de wifi hapert. Met horten en stoten krijgen we het aan de praat. Communiceren gaat moeizaam, tot ik Google Translate erbij pak. Dan blijkt meneer Russisch te spreken. Oeps.
Heb ik zojuist een appartement van een Rus gehuurd? Dat kan niet de bedoeling zijn met al die sancties. Eigenlijk moet ik checken of hij niet op een lijst staat. Blijkbaar investeren Russen veel in Montenegro, dat kandidaat-lid is van de EU. Locals zeggen dat het land nooit zal toetreden – te veel zaken die niet stroken met EU-regels. Het lijkt me een onmogelijke spagaat.
Ik zit er niet lekker mee en kaart het aan bij Airbnb. Maar die doen er niks mee. Ze kunnen bepaalde groepen niet discrimineren en uitsluiten van hun platform, zeggen ze. Daar komt nog bij dat die Rus me heeft genaaid – de “gratis” parkeerplaats uit zijn advertentie kost ineens 70 euro! Ook hier is Airbnb niet thuis. Niet wat je verwacht als frequente klant.
Volgende keer kijk ik wel eerst op Booking.com. Lekker Nederlands. Dit ga je niet meemaken bij mijn eigen flexlocaties. What you see is what you get – alles op de site klopt. Soms betaal je voor parkeren, zoals in Tilburg centrum. Maar voor klanten is het gratis, net als overal, zelfs in Amsterdam! Zo kost een coachsessie nooit meer dan 14 euro per uur, inclusief nette kamer, snelle wifi en koffie/thee. Kijk hier voor het volledige aanbod coachkamers in Amsterdam.
Dus stop ook met die ratrace en 9-tot-5 mentaliteit. Ga voor echt leven en échte vrijheid. Outsource alles in je business zodat jij kunt doen waar je zin in hebt. Reizen, quality time, werken aan jezelf – het kan allemaal, als je maar durft los te laten. Ik wijs je graag de weg. Dus claim je vrijheid, neem contact met me op en creëer ook jouw ideale leven. Just do it!
Florentijn van den Bos
Mr. Outsourcing
Geplaatst op: 12 augustus 2024